Blekning

 

Hur fungerar det?
Vi tar ett tandavtryck för att tillverka en anpassad blekningsskena. Whiteness Perfect gel appliceras i den tunna, bekväma skenan som placeras på dina tänder. När du bleker bryts karbamidperoxiden ner till fritt syre som tränger in i emaljen och dentinet (den vävnad som finns under emaljlagret). Det fria syret bleker de missfärgade ytorna, och färgen på tanden har helt enkelt gjorts ljusare. Strukturen på tanden påverkas inte, tack vare Whiteness Perfect patenterade höga vatteninnehåll.

Effektivt
Whiteness Perfect har visat sig vara effektivt på olika typer av missfärgningar, som t.ex. läkemedels- och fluormissfärgningar, men även missfärgningar orsakade av rotfyllningar. Behandling med Whiteness Perfect ger även gott resultat på missfärgningar orsakade av kaffe, tobak och andra färgrika födoämnen.

Hur lång tid tar det?
Redan efter en natt kan du märka en förändring. Optimalt resultat uppträder vanligtvis när processen har pågått 3–8 nätter. Din tandläkare/tandhygienist går igenom vad du kan förvänta dig av behandlingen, beroende på vilka missfärgningar som finns i dina tänder. Resultatet varierar mellan olika patienter.

Finns det några biverkningar?
Vissa patienter kan uppleva ökad känslighet för varmt eller kallt under blekningsbehandlingen. Detta är övergående och kan lindras med fluorskölj. Känsligheten försvinner normalt 48 timmar efter avslutad behandling.

Gravida och ammande bör undvika att bleka sina tänder i och med att det inte får bedrivas forskning på denna grupp kvinnor.

Resultatet
Resultatets varaktighet beror till största delen på dig själv. Håller du en god munhygien och borstar tänderna morgon och kväll  (särskilt efter att ha intagit mat eller dryck som färgar av sig) kan ditt resultat hålla i många år. Om du nyttjar färgrika ämnen såsom tobak, kaffe, te eller rött vin kanske du behöver upprepa behandlingen ett par nätter vartannat år.

Varför skrattar vi egenligen?

 

Skratt är en form av kommunikation, som bland annat visar vår gemenskap med andra människor. Även om man kan skratta för sig själv, har undersökningar visat att sannolikheten för att brista ut i skratt är 30 gånger större, om vi befinner oss i ett socialt sammanhang med andra människor, än när vi är fullkomligt ensamma.

Vanligtvis uttrycker skrattet ett tillitsförhållande och en gemenskap med dem som vi skrattar tillsammans med. I motsats till hos andra primater, som bara skrattar av glädje, kan människans skratt också signalera lättnad, hån, överseende eller andra känslor. Skratt kan bland annat vara ett sätt att få utlopp för medkänsla eller sorg.

 

Källa Illustrerad vetenskap.

Varför ger rödvin blå tänder?

 

Många tycker om att dricka ett glas rödvin till en god middag, men de välsmakande dropparna har den föga tilltalande bieffekten att de ofta efterlämnar en blåaktig färg på vindrickarens tänder. Det är en grupp av kemiska föreningar kallade polyfenoler, som bland annat finns i skalen på vindruvor, som är ansvariga för den tillfälliga missfärgningen. När man kastar en blick runt middagsbordet, är det emellertid inte alla som kan visa fram lika blå rödvinständer. Det beror på skillnader i sammansättningen av vår saliv, visar försök utförda av en forskargrupp på Salivary Research Unit vid King’s College i London. Människans saliv innehåller en blandning av olika proteiner och salter, som hjälper till att hålla munnen frisk och sund. Forskarna kom fram till att en stor mängd i saliven av proteiner rika på aminosyran prolin gör emaljen mer mottaglig för den blå färgen från polyfenolerna.

 

Källa Illustrerad vetenskap